Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami


Najlepszą metodą na urozmaicenie diety i stworzenie nowego przepisu jest dla mnie kupno jakiegoś składnika, którego zwykle nie wrzucam do koszyka w trakcie rutynowych zakupów. Tym razem bazą dla całego przepisu była cukinia. Czas wykonania to około 35 minut, podane składniki wystarczą na 4 porcje - dlatego przepis ten (żeby nie odbiegał od idei tego bloga), dedykuję głównie na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

- 1 cukinia
- 4 suszone pomidory (ze słoiczka - można kupić nawet w Biedronce)
- pół opakowania szpinaku 
- opakowanie makaronu razowego
- duży kubeczek śmietany 12% (albo mascarpone - ale to wersja dla robiących masę ;))
- 400g fileta z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa/olej do smażenia
- ulubione przyprawy (ja dodałam pieprz, sól, curry, słodką paprykę, zioła prowansalskie)
- płatki migdałów do dekoracji

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Myjemy cukinię i kroimy w średniej wielkości ćwiartki (tzn. najpierw w 0,5 cm plasterki, a potem każdy plasterek dwa razy na pół).
3. Podsmażamy cukinię na łyżce oliwy (ok. 8 minut - aż się zarumieni i zrobi miękka) i przerzucamy do miseczki.
4. Myjemy fileta i kroimy w paseczki, następnie przyprawiamy i smażymy na osobnej patelni do miękkości mięsa.
5. W między czasie kroimy suszone pomidory w kosteczkę.
6. Szpinak myjemy, można usunąć ogonki, podsmażamy na głębokiej patelni z 2 wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
7. Łączymy składniki: do głębokiej patelni ze szpinakiem wrzucamy cukinię, pomidory, kurczaka i zalewamy śmietaną.
8. W razie potrzeby - doprawić do smaku, zagotować.
9. Masę można bezpośrednio wymieszać z makaronem na patelni, albo ułożyć na makaronie, tak jak widzicie na zdjęciach.
10. Na koniec danie posypujemy prażonymi migdałami.








Podziel się:

3 komentarze

  1. Przepis idealnie dla mnie :)
    już przetestowałam i dziękuję :) przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń