Płatki ryżowe z gorącymi malinami


Płatki ryżowe są lekkostrawne i nie zawierają glutenu, dlatego polecane są dla alergików, małych dzieci, starszych osób oraz tych cierpiących na celiakię (albo będących na diecie bezglutenowej, bo tak modnie ;)). Ja osobiście polecam je każdemu, bo są po prostu pyszne, szczególnie w towarzystwie gorących malin, bananów i płatków migdałów. Sprawdźcie sami, czas wykonania - 10 minut.
Na 1 porcję:
- 5 łyżek płatków ryżowych
- szklanka mleka
- 3 łyżki płatków migdałów
- 2 szczypty cynamonu
- 1 banan
- 3 łyżki malin (ja użyłam konfitury domowej roboty, ale można też dodać mrożone maliny i dosłodzić je miodem)


1. Mleko gotujemy w rondelku, kiedy się zagotuje dodajemy płatki ryżowe. Mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy do miękkości płatków czyli ok. 5 minut.
2. Czekając aż płatki się ugotują, obieramy banana i kroimy w plasterki.
3. Na patelni podgrzewamy  maliny (jeśli są mrożone chwilę dłużej, do momentu aż puszczą sok, w razie potrzeby dosładzamy do smaku).
4. Gotowe płatki z mlekiem przelewamy do miseczki lub wysokiego naczynia. Na wierzchu układamy pokrojone banany, posypujemy cynamonem (ja dodałam też pół łyżeczki siemienia lnianego).
5. Banany polewamy malinami, a na ich wierzchu układamy płatki migdałów posypane szczyptą cynamonu.





Podziel się:

15 komentarze

  1. takie śniadanko zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj ten przepis, bo to genialny sposób na pożywne śniadanie albo deser :)

      Usuń
  2. oj to musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kilka razy próbowałam płatków ryżowych, ale nigdy mnie nie zachwyciły..
    Ale patrząc na twój przepis mam ochotę go wypróbować. Jutro kupuję płatki i przygotowuję sobie takie cudeńko;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, koniecznie daj mi znać jak Ci smakowało! :)

      Usuń
    2. Sporo czasu minęło, ale w końcu zaczęłam wypróbowywać zapisane przepisy. Aż wstyd patrzeć na datę- 26 luty.
      W każdym razie, płatki były bardzo smaczne, zdecydowanie było to najlepsze wydanie w jakim jadłam płatki ryżowe. Chociaż wolę płatki jaglane, owsiane czy jęczmienne to była to miła odmiana;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. W Piotrze i Pawle, ale znajdziesz też w Społem, Tesco.

      Usuń
  5. Deser po prostu boski, niebo w gębie! :) Co prawda nie miałam malin, ale użyłam podgrzanej konfitury St. Dalfour cztery owoce. Płatki ryżowe można też kupić w Almie.

    OdpowiedzUsuń