Jajko sadzone w papryce

Kto powiedział, że jajko sadzone to nudne śniadanie? W towarzystwie papryki nabiera nowego wyrazu, świetnie smakuje również w posypce ze świeżego szczypiorku.

Czas wykonania: 10 minut
- 1 jajko
- krążek papryki
- olej do smażenia
- przyprawy
- podawać ze świeżymi warzywami i pieczywem

 1) Paprykę myjemy i odcinamy krążek grubości 1,5-2cm. Postarajcie się zrobić to jak najbardziej równo, żeby jajko nie wylało się poza paprykę.
2) Na patelni przetartej olejem podsmażamy chwilę samą paprykę, aby lepiej przywarła do patelni, co zapobiega wylewaniu się jajka. Jeśli mimo wszystko jakaś część wypłynie poza krążek dajcie jej się chwilę posmażyć, a gdy się zetnie łatwo można ją zebrać i wyrzucić do kosza. 
3) Smażymy pod przykryciem aż do ścięcia się góry jajka (musicie obserwować, ale potrwa to ok. 5 minut). Posypujemy ulubionymi przyprawami.






Podziel się:

6 komentarze

  1. Robimy takie!!! :D Wygląda świetnie a do tego takie proste :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, widząc tytuł spodziewałam się pieczonej papryki, a tu takie zaskoczenie. Przepis do zapisania;)

    OdpowiedzUsuń