Ryż z kurczakiem w sosie marchewkowo-koperkowym


Ostatni raz ryż jadłam wieki temu, dlatego postanowiłam nadrobić zaległości i przyrządzić go z kurczakiem w sosie curry. Kiedy zaczęłam marynowanie mięsa, okazało się, że po głównej przyprawie zostało tylko smutne wspomnienie w postaci resztek na dnie słoiczka... i tak powstał przepis na ulubiony sos mojego narzeczonego, a ja utwierdziłam się w przekonaniu, iż nie doceniałam marchewki w kuchni :)


Lista składników (na 2 porcje)
Sos
- 2 duże filety z kurczaka
- 1 duża/2 małe marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki koperku
- pieprz, przyprawa do mięsa
- 1 łyżka oleju kokosowego
- jogurt naturalny/śmietana

Krok po kroku
1) Pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka obtaczamy w przyprawach i marynujemy przez kilka godzin w lodówce (jeśli nie mamy czasu możemy doprawić tuż przed podsmażeniem).
2) Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
3) Obieramy marchewkę i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
4) Kurczaka podsmażamy na oleju kokosowym, kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i marchewkę. Podsmażamy razem około minuty, następnie zalewamy wodą (tak, aby kurczak delikatnie wystawał ponad powierzchnię) i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
5) Kiedy woda już wyparuje dodajemy koperek, jogurt/śmietanę i łączymy składniki. Jeśli używacie jogurtu, uważajcie aby się nie zwarzył. 

Podajemy z ryżem (u mnie jaśminowy) i ulubionymi warzywami.
Smacznego! 

Podziel się:

13 komentarze

  1. Ryż z kurczakiem to jedno z moich ulubionych połączeń - zdecydowanie. :-) Podbieram przepis na sos i sama przyrządzam w domu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna uzyc zwykly olej lub oliwe zamiast oleju kokosowego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie wpłynie to na smak potrawy 😊

      Usuń
  3. Ryż z kurczakiemn uwielbiam,dziękuje za jutrzejszy obiadek!♥

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewka i koperek? to dla mnie nowość!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda to danie :) Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie połączenie jest dla mnie obce ponieważ do tej pory stosuje zasadę niełączenia węgli z tłuszczami. Ale ... odkąd zaczęłam ćwiczyć coś mi się przestawia w głowie i ... chyba jutro skuszę się na Twoją propozycję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś odmiennego dla kurczaka, którego jem bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdyby jogurt się zważył nic strasznego by się nie stało. Wiedziałabyś ile waży. Gorzej gdy się zwarzy. Wtedy powstaną grudki , zetnie się białko i nieładnie wygląda. Mam nadzieję, że Twój humor się po tym wpisie nie zwarzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność , faktycznie wkradła się literówka, ponieważ post pisałam na telefonie i słownik zmienił mi metodę warzenia ;) Pozdrawiam!

      Usuń