Kurczak w sosie curry z ciecierzycą i wiosennymi warzywami

 

Brak pomysłów na zdrowy obiad? Proszę bardzo - kurczak w sosie curry z ciecierzycą i wiosennymi warzywami. Łatwo, szybko i wysokobiałkowo. Dodatek ciecierzycy pomaga w walce z niedokrwistością czy nadciśnieniem. Można spakować do lunchboxa i cieszyć się obiadkiem na wynos.


Lista składników na 2 porcje:
- 1 torebka ryżu
- 1 filet z kurczaka
- ugotowana ciecierzyca (ja użyłam ciecierzycy gotowanej na parze z puszki)
- mrożone warzywa (u mnie groszek, marchewka, fasola, kalafior)
- duży jogurt grecki
- curry, słodka papryka, pieprz
- łyżka oleju kokosowego

Krok po kroku
1) Fileta oczyszczamy, marynujemy w przyprawach (głównie w curry) przez kilka godzin, następnie smażymy na łyżce oleju kokosowego. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt (nie doprowadzamy do wrzenia, aby się nie zważył).
2) W tym samym czasie warzywa gotujemy na parze, dodajemy na patelnię razem z ciecierzycą. Najlepiej zrobić to zaraz po dodaniu jogurtu.
3) Podajemy z ugotowanym ryżem, świeżą pietruszką i płatkami migdałów.

Smacznego!






Podziel się:

9 komentarze

  1. może to głupie pytanie ale... czy jogurt dodać zostawiając kurczaka na patelni? nie mieści się to w mojej małej głowie początkującej kucharki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodac i porządnie wymieszac, powstanie żółty sos curry :) W razie potrzeby można go potem jeszcze doprawić wedle uznania ;)

      Usuń
    2. dziękuję, niebawem wypróbuję :)

      Usuń
  2. Chyba nie muszę mówić, że to wygląda niesamowicie apetycznie? :-) Uwielbiam kurczaka, a sos curry należy do jednych z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym :) sama dzisiaj nic nie zdążyłam zrobić na obiad,dlatego patrząc na twój kurczak cieknie mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry. Szczególnie z ryżem i kurczakiem! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty, szybki i smaczny. I o to chodzi :)

    OdpowiedzUsuń