Makaron w sosie pomidorowym z sezamem i prażonymi orzechami


Znudzeni zwykłym makaronem z sosem pomidorowym? Prawidłowo, bo mam dla Was przepis na wzbogaconą wersję :) W wersji orzechowo-sezamowej smakuje jeszcze lepiej!


Lista składników
- 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu rurki
- filet z kurczaka
- przecier pomidorowy w kartoniku
- garść orzeszków ziemnych
- 3 łyżki sezamu
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól himalajska, pieprz, słodka papryka

Krok po kroku
1) Kurczaka obtaczamy w przyprawach i gotujemy na parze do miękkości (ok. 15 minut), a makaron według przepisu na opakowaniu. 
2) W między czasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
3) Na innej patelni podprażamy orzeszki z sezamem aż się zarumienią i dodajemy na pierwszą patelnię. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśne (zależy jaki przecier wybierzecie), możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Smacznego!





Podziel się:

13 komentarze

  1. Uwielbiam makaron z dobrym, domowym sosem. :-) Super pomysł z tym sezamem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie musze zjeść kurczaka na dniach. Już od dawna mam ochotę, a Ty to jeszcze poglebilas :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dzień bez kury, to dzień stracony :D

      Usuń
  3. Właśnie zjadłam Twojego fit burgera (współlokatorka w siódmym niebie:D)! Niedługo przyjdzie pora i na ten przepis, ciekawi mnie połączeniu sezamu, orzeszków i pomidorów! :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. <3 Smacznego! Daj znać jak zrobisz :) :*

      Usuń
    2. Zrobiłam, ale bez orzeszków, z samym sezamem :D Przepyszne, polecam!

      Usuń
  4. A sezam można zamienić na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozesz ewentualnie pominac i dac wiecej orzeszkow :)

      Usuń
  5. Ciekawe dodatki, uwielbiam wszelkie makarony i w tej wersji też by mi pasował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla ilu osób jest to porcja? I jakiej wielkości ma być przecier 500ml?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla ilu osób jest to porcja? I jakiej wielkości ma być przecier 500ml?

    OdpowiedzUsuń