Fit gofry z mąki jaglanej


Już jest! Przepis na fit gofry, o które tyle z Was prosiło w końcu na blogu :) Zapraszam!



Lista składników na 4 gofry
- 6 łyżek mąki jaglanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody
- 40 ml mleka 
- 1/2 łyżki oleju kokosowego/masła
- jajko
- łyżka cukru trzcinowego

Krok po kroku
1) Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce do połączenia składników. Konsystencję kontrolujemy zwiększając lub zmniejszając ilość mleka.
2) Wylewamy masę (u mnie ok. 40 ml) na rozgrzaną gofrownicę, zapiekamy do zbrązowienia 
(ok. 2-3 minuty).

Zjadamy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

1 goferek to ok. 110 kcal, B: 3,75g, W: 16g, T: 3,25g


Jeśli nie macie w domu gofrownicy, to mogę polecić Wam cacko, które ostatnio zagościło w mojej kuchni. Wszelkie dane techniczne na temat użytego przeze mnie sprzętu znajdziecie tutaj. Jak na razie sprawuje się świetnie - jest to opiekacz, gofrownica i grill - 3 w 1, świetnie nada się do małej, studenckiej kuchni oraz na wyjazdy, jest bardzo lekki :) Jeśli chcecie, postaram się nagrać film demonstrujący jego możliwości.


 





Podziel się:

9 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam gofrów w wersji fit. Najczęściej jednak stawiam na takie kupione z malych budeczkach klasyki z bitą śmietaną. Ale to ma milion kalorii. Z chęcią zjadłabym też gofra, gdy niekoniecznie mam ochotę doładować się kalorycznie. Dlatego to coś absolutnie dla mnie :) A do mąki jaglanej się niedawno przekonałam. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Fit gofry są super. Zwykłych nie lubię, ale ten przepis wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast mleka polecam wodę gazowaną, wychodzą bardziej puszyste

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznego wszystkim kto jadł je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, mogłabyś napisać coś więcej o tym urządzeniu? Może jakaś krótka recenzja? Niestety nie ma tego zbyt wiele w sieci. Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem czegoś kompaktowego z funkcją gofrownicy w roli głównej, a to 3w1 brzmi obiecująco :) Gdyby udało Ci się nagrać filmik, o którym wspomniałaś w poście, byłoby wspaniale!
    Twoje gofry wyszły ślicznie - razem z dodatkami muszą być pyszne :)
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofrom NIGDY nie odmówię. :D Jako dziecko jadłam wersje bardzo NIE fit - bita śmietana i polewa czekoladowa. :D Obecnie najchętniej bym zjadła po prostu razowe przyprószone cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis! Kurcze, aż żałuję że nie mam gofrownicy. Na upartego chyba skorzystam z opiekacza. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam gofry. Jakiś czas temu zakupiłam sobie gofrownicę i teraz szaleję:D Takich jak twoje jeszcze nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń