Komosa ryżowa z pieczarkami, kurczakiem i wiosenną sałatką


Komosa ryżowa - pamiętam, że nasze pierwsze spotkanie nie było zbyt udane. Gotowałam ją chyba za krótko, informacja na opakowaniu była jakaś nieprecyzyjna i wyszła całkowicie niezjadliwa. Wszystko się zmieniło, kiedy dostałam paczkę od Ekorein, a w niej znalazłam saszetkę komosy. Nie chciałam, żeby leżała w szafce i postanowiłam dać jej drugą szansę - przyrządziłam z dodatkiem pieczarek. Strzał w dziesiątkę, niebo w gębie!


Lista składników na 2 porcje
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 10 pieczarek
- 1 mała cebula
- olej kokosowy do smażenia
- sól himalajska, słodka papryka, pieprz, curry
- 1 duży filet z kurczaka
- sałatka: 2 garści sałaty, 2 łyżki kukurydzy, 2 słupki papryki, 1 pomidor, 3 łyżki czerwonej fasoli, 1 łyżka oliwy z oliwek

Krok po kroku
1) Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu - z Ekorein wychodzi bez problemu ;)
2) Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju kokosowym i przyprawiamy do smaku.
3) Kurczaka obtoczonego w przyprawach gotujemy na parze do miękkości.
4) Składniki na sałatkę kroimy w kostkę i mieszamy. 

Smacznego!





A kurczak pachniał tak pięknie, że Lucjan nie mógł się powstrzymać od inhalacji ;)


Podziel się:

0 komentarze