Deser chia z galaretką i truskawkami

 

Nie będę owijać w bawełnę, ostatnio zakochałam się w chia! A ten deser mogłabym jeść codziennie :) Pyszny, lekki, delikatna nuta kokosa świetnie komponuje się ze słodyczą truskawek. 
Spróbujcie sami!


Lista składników na 4 pucharki
- 1 galaretka (jeśli macie czas, można zrobić ją samodzielnie np. z żelatyny i soku owocowego)
- 100g truskawek
- puszka 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia (do kupienia np. tutaj - PureRein)
- 1 łyżka ksylitolu/dowolnego słodzidła

Krok po kroku
1) Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ostygnięciu przelewamy ją do pucharków, dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce, aż stężeje.
2) Chia dodajemy do mleczka kokosowego i mocno ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
3) Pudding chia wykładamy na stężałą galaretkę, ozdabiamy truskawkami i płatkami migdałów.

W porcji: 205 kcal, B:6g, W:5g, T: 17g

Smacznego!






Podziel się:

0 komentarze