Zupa z czerwonej soczewicy z imbirem i mleczkiem kokosowym


Rozgrzewający, aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy to świetny pomysł na obiad czy kolację. Mnóstwo białka i moc wartości odżywczych.




Lista składników 
- Szklanka czerwonej soczewicy
- Przecier pomidorowy
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki otwartej skórki cytryny
- Imbir, sól, pieprz
- 400 ml mleczka kokosowego
- Przyprawa do warzyw korzennych oraz pikantna przyprawa od E-condimenta

Krok po kroku
1) Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pikantną przyprawę, imbir i podsmażamy w garnku na oleju kokosowym przez 2 minutki.
2) Dodajemy oplukaną zimną wodą soczewicę, podsmażamy minutę i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pomidory, skórkę cytryny, mleczko kokosowe i gotujemy przez 15 minut.
3) Doprawiamy zupę do smaku.

Smacznego!



Podziel się:

0 komentarze