Fit lody


Jeśli od dłuższego czasu jesteście fit, to na pewno kojarzycie popularne na Instagramie nana icecream :) To nic innego jak pyszne, wegańskie, proste lody zrobione z jednego składnika - zamrożonego banana. Dodatki są absolutnie dowolne, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją wariacją na temat nana icecream o smaku jogurtowo-borówkowym i bananowo-daktylowo-orzechowym.



Lista składników na 2 pucharki
- mały kubeczek jogurtu greckiego
- opakowanie borówek
- 4 banany
- 8 daktyli
- 2 (no dobra, 3) łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie: 6 kostek gorzkiej czekolady

Krok po kroku
1) Żeby osiągnąć konsystencję lodów, banany mrozimy przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc (chyba, że jesteście tacy niecierpliwi jak ja i zadowoli Was konsystencja shake'a, to możecie krócej :D).
2) Do bananów dodajemy namoczone wcześniej we wrzątku daktyle (bez wody), 3 łyżki masła orzechowego i blendujemy. Ja używam blendera od Russell Hobbs. Żółta warstwa gotowa!
3) W kolejnym kielichu blendujemy zamrożony wcześniej jogurt i borówki (4 godziny powinny wystarczyć). Blendujemy do lekkiego połączenia się składników, w razie potrzeby można dodać ulubione słodzidło (np. miód, ksylitol).
4) Lody przekładamy do pucharków, polewamy roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!








Podziel się:

0 komentarze