Pełnoziarniste tagliatelle z cukinią, tuńczykiem i suszonymi pomidorami


Cukinia, kabaczek nieważne jak ją nazwiecie, dla mnie jest najpyszniejszym warzywem na świecie :) Niskokaloryczna, lekkostrawna, a przy tym zawiera żelazo, potas, magnez i całą masę witamin. Idealnie komponuje się z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i właśnie takie połączenie chcę Wam dzisiaj zaproponować. 



Czas wykonania: 15 minut

Lista składników na 3 porcje
- 1 mała cukinia
- 8 plastrów suszonych pomidorów
- mały pęczek koperku
- puszka tuńczyka w wodzie/sosie własnym
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- olej kokosowy do smażenia (ja używam PureRein)
- słodka papryka, sól himalajska, pieprz

Krok po kroku
1) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2) Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy słodką papryką, solą himalajską i pieprzem.
2) Na patelnię dodajemy tuńczyka, pomidory pokrojone w paseczki i koperek.
3) Kiedy mamy już odcedzony makaron, do patelni dodajemy jogurt grecki. Jeśli chcecie mieć pewność, że sos się nie zetnie proponuję dodać odrobinę śmietany 12%. Wszystkie składniki sosu mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron i wykładamy na talerze.
Smacznego!


Podziel się:

0 komentarze