Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej


Burger bez mięsa? Tak, to możliwe :) Mimo iż jestem z tych, co to bez mięsa nie wyobrażają sobie życia, to raz na jakiś czas z chęcią skuszę się ponowienie mojego ostatniego dzieła, czyli pysznej buły z warzywami i wegańskim kotletem z kaszy jaglanej.


Lista składników na 12 kotletów
- 1 szklanka kaszy jaglanej (ja używam PureRein)
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 7 suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja używam firmy E-condimenta - tutaj dodałam przyprawy pikantnej oraz uniwersalnej)
- sezam do obtoczenia

Krok po kroku
1) Kaszę przepłukujemy wodą, gotujemy w bulionie warzywnym aż kasza wchłonie wodę i będzie lepka.
2) Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na szklisto, dodajemy do ugotowanej kaszy razem z pokrojoną drobno natką pietruszki i suszonymi pomidorami, doprawiamy do smaku. 
3) Kiedy masa trochę ostygnie formujemy burgery, obtaczamy w sezamie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 200 stopni (tryb góra-dół).

Smacznego!








Podziel się:

0 komentarze