Jagielnik z truskawkami na migdałowo-orzechowym spodzie


Soczyste truskawki prosto z działki, budyń z kaszy jaglanej na bazie mleczka kokosowego i daktylowo-orzechowy spód. To nie mogło się nie udać!




Lista składników
Spód: 
- 60 g zblendowanych płatków migdałów
- 1/2 szklanki mąki owsianej (albo zblendowanych płatków)
- garść namoczonych we wrzątku daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego Pure Rein
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka masła orzechowego
Jeśli masa będzie za sucha - dodajcie odrobinę wody i oleju kokosowego, a jeśli zbyt miękka - trochę więcej orzechów lub mąki :))

Krem:
- 2 saszetki kaszy jaglanej
- 400 ml mleczka kokosowego (puszka)
- 400 ml mleka
- ksylitol/miód do smaku

Top:
- truskawki lub inne sezonowe owoce

Krok po kroku
1) Wszystkie składniki na spód blendujemy, wyciągamy z misy i ugniatamy na plastyczną masę, którą wykładamy okrągłą blaszkę i wstawiamy ją do lodówki.
2) Kaszę jaglaną gotujemy w mleku ok. 15 minut - masa ma być miękka, gęsta. Uwaga, ciągle mieszamy, bo lubi przywierać :)
3) Masę blendujemy, dosładzamy wedle uznania i wylewamy na spód.
4) Na górze układamy ulubione owoce, schładzamy w lodówce przez ok. 3 godziny.

Smacznego!




Podziel się:

0 komentarze