Komosa ryżowa z sosem grzybowym i pieczonymi talarkami cukinii


Kuba wszedł do domu i powiedział "Czuję, że za chwilę będę jadł jeden z najlepszych obiadów w moim życiu". A po posiłku dodał, że się nie zawiódł, więc chyba warto przetestować ten przepis :)


Lista składników na 2 porcje
- 1 cebula
- olej kokosowy do smażenia
- 4 garści pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- szklanka komosy ryżowej (ja używam od PureRein)
- 1 cukinia

Krok po kroku
1) Cukinię kroimy w talarki, obtaczamy w przyprawie do warzyw i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut (tryb góra-dół).
2) Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
3) Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, przekładamy do miseczki. 
4) Na tej samej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy zawartość miseczki, zalewamy wrzątkiem do poziomu mięsa. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotujemy do miękkości mięsa (ok. 10 minut). 
5) W osobnym naczyniu mieszamy łyżkę mąki gryczanej ze 100 ml zimnej wody tak, żeby nie było grudek. Powoli dodajemy do naszego sosu aż osiągniemy pożądaną gęstość. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody lub mąki.
6) Komosę polewamy sosem, podajemy z pieczonymi talarkami.

Smacznego!




Podziel się:

0 komentarze