Polędwiczki w sosie pieczarkowym


Fani makaronu, dzisiaj znowu coś dla Was! Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko, dobrze doprawiony sos pieczarkowy, odrobina tartego sera mozzarella i świeżej bazylii - pyszności!


Lista składników na 2 porcje
- 2 garści pełnoziarnistego makaronu
- 1 duża polędwiczka wołowa
- 3 garści pieczarek
- łyżka mąki gryczanej
- 1 młoda cebulka
- olej kokosowy do smażenia
- 2 łyżki tartego sera mozzarella
- kilka listków bazylii
- sól himalajska, czarnuszka, pieprz

Krok po kroku
1) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2) Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, przekładamy do miseczki.
3) Na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę polędwiczki przez ok. 5-7 minut. Dodajemy pieczarki z cebulką i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokrył mięsko. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotujemy je tak ok. 10 minut aż będzie miękkie i rozpływające się w ustach. 
4) W osobnym naczyniu mieszamy łyżkę mąki gryczanej ze 100 ml zimnej wody tak, żeby nie było grudek. Powoli dodajemy do naszego sosu aż osiągniemy pożądaną gęstość. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody lub mąki.
5) Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem, serem i dekorujemy bazylią.

Smacznego!



Podziel się:

0 komentarze