Szparagi z jajkiem sadzonym


Czerwiec to piękny miesiąc. Słońce powoli grzeje coraz mocniej (choć niestety nie dzisiaj :P), a stragany uginają się od świeżych czereśni, truskawek i... szparagów. A z tych ostatnich można wyczarować pyszne danie w 7 minut - na śniadanie, obiad lub kolację.


Jeśli macie ochotę poczytać o wartościach odżywczych szparagów oraz innych sposobach na ich przygotowanie, to koniecznie zajrzyjcie do mojego posta z zeszłego roku :)


Lista składników
- 2 jajka
- 2 plastry czerwonej cebulki
- szparagi
- pomidorki, papryka
- sól, pieprz do smaku

Krok po kroku
1) Wykonanie jest banalnie proste. Zielone szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki ok. 3 cm. Gotujemy w garnku z osoloną wodą - przez ok. 3 minuty. Ja wstawiam szparagi pionowo, gotuję tak 2 minuty i dopiero potem zanurzam główki - gotują się znacznie szybciej niż dół. Uwaga, ważne żeby ich nie przegotować, bo zrobią się gorzkie!
2) Jajka wbijamy na patelnię i smażymy z obu stron tak, aby żółtko pozostało płynne. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze świeżymi warzywami.

Smacznego!


Podziel się:

0 komentarze