Czekoladowe brownie z wiśniami


Brownie chodziło za mną już od kilku dni. Zaraz za jabłecznikiem jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto :) Może nie do końca fit, ale raz na jakiś czas można zaszaleć!


Lista składników
- 3 jajka
- kostka masła (200g)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej, można zmienić)
- 4 łyżki kremu z kasztanów
- 2 łyżki syropu z daktyli (można zamienić na dowolne słodzidło)
- garść wydrylowanych wiśni
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krok po kroku
1) Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, zostawiamy do wystudzenia.
2) Jajka ubijamy na średnich obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy masę czekoladową, krem z kasztanów, proszek do pieczenia, mąkę, syrop z daktyli i mieszamy całość łyżką. 
3) Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w ciasto wciskamy wiśnie i pieczemy przez 35 minut w 180 st. C (tryb góra-dół). Po upieczeniu całość smarujemy kremem z kasztanów i dekorujemy pozostałymi wiśniami.

Smacznego!
PS Można wcinać jeszcze ciepłe :D





Podziel się:

0 komentarze