Sernik na jogurtach z konfiturą wiśniową


Sezon na wiśnie trwa. A jak wykorzystać je lepiej, niż do wykonania deseru? 


Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm
Spód:
- 6 łyżek otrębów 
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka kakao
Masa:
- 800 g jogurtu naturalnego (ja użyłam firmy Activia)
- 4 białka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
Konfitura:
- 2 szklanki wiśni
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 6 łyżek nasion chia

Krok po kroku
1) Konfiturę przygotować dzień wcześniej. Wydrylowane wiśnie zblendować, odlać sok, dodać ksylitol (w razie potrzeby dodać więcej), nasiona chia, wymieszać i odstawić do lodówki. 
2) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3) Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką i wylać na papier. Piec przez 10 minut.
4) Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne. 
5) Po dodaniu jogurtów masa zrobi się bardziej ciekła, należy wylać ją na upieczony spód ciasta.
6) Piec przez 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
7) Górę ciasta wyłożyć konfiturą wiśniową, odstawić do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!


Podziel się:

0 komentarze