Placki z cukinii na słodko


Idealnie miękkie i kruche placuszki, które smakują jak... murzynek. A wszystko dzięki dodatkowi cukinii. To kolejny przepis, który udowadnia, że z warzyw można przyrządzić przepyszny deser.


Lista składników na 8 placków
- 1/2 szklanki startej cukinii
- 1 jajko
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolna mąka (do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, ok. 5 łyżek)
- 3 łyżki ulubionego słodzidła (np. ksylitolu)
- 2 łyżki kakao
- olej kokosowy do smażenia

Krok po kroku
1) Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 20 minut, odciskamy z nadmiaru soków i przerzucamy do nowej miski.
2) Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Podajemy ze świeżymi, sezonowymi owocami.

Smacznego!





Podziel się:

0 komentarze