Zupa szczawiowa bez śmietany


W natłoku zajęć zapomniałam, że mam dla Was jeszcze jeden przepis, który nie został jeszcze opublikowany! Przedstawiam Wam przepis na zupę szczawiową, którą zajada się cała moja rodzina. W sam raz na obiad w chłodne, jesienne popołudnie.


Lista składników na duży garnek ok. 6 litrów
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 10 średnich ziemniaków
- siatka szczawiu
- 6 skrzydełek kurczaka
- sól, pieprz, ziele angielskie (3 szt.), liść laurowy (2 szt.)
- 2 łyżki mąki
- do podania: jajka na twardo

Krok po kroku
1) Warzywa obieramy. Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę. Szczaw dokładnie myjemy, liście pozbawiamy szypułek, przecieramy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju kokosowego przez kilka minut.
2) Skrzydełka gotujemy w mniejszym garnku, aby pozbyć się szumowin. Po 10 minutach od zagotowania wody przekładamy skrzydełka do docelowego garnka (większego), zalewamy wodą do 3/4 objętości i wstawiamy na palnik.
3) Do garnka dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, szczaw i gotujemy ok. 40 minut do miękkości ziemniaków.
4) Jeśli zupa jest za mało kwaśna dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
5) W małym garnuszku mieszamy dwie łyżki mąki ze 100 ml wody. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek, dodajemy do garnuszka 100 ml zupy i ponownie porządnie mieszamy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy przygotowany miks do garnka, zabielamy zupę aż do osiągnięcie pożądanego koloru.
6) Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Smacznego!



Podziel się:

0 komentarze