Fit ryba po grecku


Ryby to bogactwo kwasów omega-3, które spowalniają procesy starzenia, mają działanie przeciwnowotworowe, obniżają poziom trójglicerydów we krwi i mają wiele innych pozytywnych działań na nasz organizm - dlatego warto je spożywać chociaż raz w tygodniu. Dzisiaj przepis na moją ulubioną fit rybkę po grecku :)


Lista składników
- 400g fileta z chudej ryby
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 cebule
- słoik koncentratu/przecieru pomidorowego 
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki wody

Krok po kroku
1) Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2) Cebulę pokroić w półtalarki.
3) Oliwę rozgrzać w rondlu, podsmażyć starte warzywa, doprawić i dusić pod przykryciem 3 minuty, Dodać 0,25 szklanki wody i dalej dusić do miękkości warzyw. 
4) Zeszklić cebulkę i dodać do rondla.
5) Dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, kolejne 0,25 szklanki wody i przecier pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
6) W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej rybę.
7) W półmisku układamy rybę, a na nią pierzynkę z tartych warzyw. Można udekorować pietruszką.

Smacznego!

Podziel się:

0 komentarze