Komosa ryżowa z mięsem mielonymi i warzywami w sosie pomidorowym


Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne, dlatego staram się ją przemycać do mojego jadłospisu. Dzisiaj w towarzystwie mięsa mielonego i warzyw w sosie pomidorowym, do wykonania w 15 minut :)


Lista składników na dwie porcje
- 200g mięsa mielonego
- 60g komosy ryżowej
- 250g warzyw mrożonych (użyłam mieszanki chińskiej)
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- ulubione przyprawy, ja użyłam:
- mix przypraw do dań kuchni chińskiej condimenta
- sól himalajska
- czarnuszka
- przyprawa do mięs
- olej kokosowy do smażenia

Krok po kroku
1) Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu (najpierw należy ją wypłukać!) ok. 12 minut.
2) W między czasie smażymy na oleju kokosowym mięso mielone, doprawiamy według uznania. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa, czekamy aż się rozmrożą, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy.
3) Ugotowaną komosę dodajemy na patelnię i mieszamy.

PS Danie nadaje się również do zabrania na wynos :)

Smacznego!

Podziel się:

0 komentarze