Szyszki z ekspandowanej gryki i kaszy jaglanej


Ostatnimi czasy chodził za mną kakaowy budyń z kaszy jaglanej. Ale żeby nie było zbyt banalnie, postanowiłam dodać do niego ekspandowaną grykę tworząc... szyszki :) Pyszne kulki mocy!



Lista składników na ok. 15 szyszek
- 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej według przepisu na opakowaniu
- łyżka kakao
- dojrzały banan
- szklanka gryki ekspandowanej

Krok po kroku
1) Ugotowaną kaszę i pokrojonego w plastry banana blendujemy przez 20 sekund, prędkość 5 w robocie kuchennym Kohersen. Chodzi o to, aby wymieszać oba składniki, pozostawiając grudkową konsystencję.
2) Dodajemy kakao i blendujemy jeszcze 10 sekund na tej samej prędkości.
3) Masę pozostawiamy do wychłodzenia. Dodajemy grykę ekspandowaną i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt kleista dodajemy więcej gryki. 
4) Kulki odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Opcjonalnie do masy z kaszy można dodać również zblendowane na mąkę orzechy laskowe lub migdały.

Smacznego!



Podziel się:

0 komentarze